MALTA

20 Apr 2017 | Nina Jazbec

Kam, če ne na Malto? 
Potovanje na Malto sredi marčevske zime je bilo po pričakovanjih odličnen pobeg v majsko ali že skoraj poletno meditaransko vzdušje!

Sonca se kar ne moreš dovolj naužiti, niti nagledati čudovitih barv, ki so sredi Mediteranskega morja še toliko intenzivnejše. Po številnih priporočilih in kar nekaj časa na TO TRAVEL listi, je končno napočil čas za Malto!

Potovanje sva poimenovala “honeymoon”, čeprav seveda to ni bil, a zgledal in čutil se je nekako medeno. Želela sva si olajšati in poenostaviti potovanje, a vseeno ohraniti avtentičnost in ujeti vse lepote tega mičkenega otoka z imenom Malta. Pričela sva v Trevisu, od koder sva bila iz marčevske zime zelo hitro na poletni Malti. Ker sva pristala dokaj pozno popoldne, sva kar takoj rentala avto in (po desni!) odvozila do trajekta in na otok Gozo. Malta je majhna, v dolžino meri nekaj več kot 30 km. Če mislite, da je Slovenija majhna, nope, Malta je še manjša in se ponaša z najmanjšo evropsko prestolnico – La Valetto. 

Gozo je presunljivo lep, zelen, majhen, preprosto hočeš se preseliti tja. Nastanila sva se v Xlendiju, majhnem kraju na jugu otoka, ki se stiska znotraj klifov. Nastanjena sva bila v AirBnB-ju s spektakularnim razgledom, let nekaj minut hoje sva se sprehodila do trdnjave Il-Munxar. Spodaj sva odkrila zanimiv sistem solin, kjer v majhnih bazenčkih v skali pustijo morsko vodo, da ta izhlapi. Natur! Nato sva povečerjala v lokalni restavraciji. Karkoli morskega na Malti boste naročili, ne boste zgrešili.

Naslednji dan sva prečesala celoten Gozo, kar pri 14km dolžine otoka res ne traja več kot en dan. Žal se je Azurno okno tik pred najim prihodom podrlo, a se je tam trlo še vedno ogromno ljudi. Vseeno sva našla “nadomestek” Azurnega okna, pa šla še na plažo Ramla, se ustavila v “glavnem mestu” Victorija, obiskala Ggantijo – neolitski megalitski tempeljski kompleks, kjer kar ne moreš verjeti, kako dobro so lahko ohranjeni predmeti in bivališča naših prapraprapraprednikov iz let 3.600 do 2.500 pr. n. št. Vmes pa se parkrat ustavila ob čudovitih razgledih in izgubila na makadamskih cestah. Moja krivda, priznam.

S kar malo težkim srcem sva se napotila nazaj proti Malti, a že vmes med otokoma se je spet odprl eden boljših razgledov – z otoka Comino, kjer sva obiskala tudi Blue Lagoon plažo. Ne predstavljam, kako je na plaži v sezoni, a že sedaj je bilo kar malo nagneteno, saj je plažica majhna, najbolj fascinantna je turkizno modra voda. Najpogumnejši so se kopali tudi marca in preplavali preko do otočka. Tisti bolj zmrzljivi smo uživali v sprehodu po otoku, razgledih, sončku. Em, ja, uau, Malta. 

Potem na trajekt in na otok Malta, vmesni postanek v Popay Village, ki je nastal prav za namen snemanja filma o špinačnem junaku Popaju. A več kot ene fotke ne narediva in greva naprej do Melliehe, kjer se iz centra mesta na hribu ponuja lep razgled na bližnjo plažo. Ker je Malta pač majhna sva do večera že v Mdini, ki je bila otoško glavno mesto od antike do srednjeveškega obdobja. Danes pa te s svojimi ozkimi uličicami ponese nazaj v nek srednjeveško sredozemski čas. Ravno sva naletela na neko praznovanje, po mestu se vijejo procesije in mrgoli ljudi. Po naključju najdeva Palazzo de Piro – restavracijo z bajnim razgledom na celoten otok, kjer povečerjava. Če boste tam, privoščite si ta razgled! Pozen prihod do Xrendija, kjer sva nastanjena v enem najbolj avtentičnih AirBnB-jev ever. Tradicionalno malteško hišo so bogati Angleži predelali na sofisticiran angleški način, z detajli in tisto njihovo domačnostjo. Škoda da je premrzlo za uporabo bazena na sredini dvorišča. Lokacija je 10min od letališča, povsem v centru mesteca, blizu turističnih atrakcij. Xrendi je miren, a vseeno najdeva nek biljard, kjer ponovno zgubljam. Natakar pove, da se nočno življenje prične šele ob polnoči. Hm, mu verjamem, ampak zgleda, da vse že zdavnaj spi.

Do glavnega mesta Vallette je res blizu in tam preživiva nedeljo. Sončno je, toplo za kratke hlače. V mestu naletiva na povorke ob St. Patricks dnevu. Neki Irci se zbirajo in korakajo, kar padeva v tisto njihovo vzdušje. Potem pa dalje do obzidja in Lower in Upper Baraka Gardens. Spet naključno vidiva da množica ljudi čaka na nekaj – streljanje topov. Darjo vztraja, da počakava, da poči. In res. Res redke so priložnosti, da človek vidi streljanje topov! Glasen in protokolaren dogodek. Potem se z ladjico napotiva na drugi del mesta – v Sliemo – od koder uživava v čudovitem razgledu nazaj na mesto. Nazaj greva peš – ni zgledalo daleč. Pa je bilo. 🙂 Enkrat v temi se pripeljeva nazaj v Xrendi in vrževa še ene karte. 

St. Peters’ Pool

Če ne greste v Marsaxlokk, ne morete trditi, da ste videli Malto. Čudovita ribiška vasica je zaščitena pod UNESCO kulturno dediščino, saj so živobarvne ribiške ladjice v zalivu stare tudi 300 let in več, z njimi ribarijo še danes. Vsi popravljajo svoje ladje, diši po barvi. Prepustite se kupovanju spominkov ob obali in obvezno pojejte kaj morskega! Potem pa hop v St. Peters’ Pool. Povsem naravni zalivček je res kot bazen, slikovit in z obilico kotičkov, kjer lahko stopite v vodo ali skočite. Prednosti obiska izven sezone: izredno malo ljudi, mir in možnost kopanja brez odvečnih kopalk 🙂 ; Slabosti: ledeno mrzla voda, rahla ploha, pred katero sva morala bežati.

 Xrendi je od Blue Grotto in Mjadra Temples oddaljen kakšnih 15-20 minut vožnje. Po dolgem premisleku sva se vseeno odločila dati 10 EUR za ogled Blue Grotto s čolniškom, okej, je vredno. Vseeno pa lahko čudovit razgled na zunanjost jame uživate z razgledne točke nedaleč stran. Mjadra Temples sva spustila, saj so se zdeli preveč podobni Ggantiji, raje sva šla uživat sončni zahod na Dingli Cliffs. Vsekakor dobra odločitev! 


FAKTI: 

Trajanje potovanja: 5 dni
Let: Venice Treviso – Valletta
Prevozi: rent a car
Spanje: AirBnB

SLADKIH 5:

1 sončno, toplo vreme tudi sredi marca
2 majhnost, priročnost otoka
3 angleščina na top nivoju
4 obvladljiva količina turistov (izven sezone!)
5 Gozo

KISLIH 5:

1 vožnja po levi strani
2 (pre)mrrrrzla voda
3 izgubljanje po “kozjih” poteh, ki obstajajo samo na google maps
4 moje zdravstveno stanje ni bilo ravno olimpijsko
5 na poti domov iz Trevisa sem že dobila sms iz službe

Tags: , ,