O DEFENDERJU

Najin Land Rover Defender ima zanimivo zgodbo za sabo in pred sabo.

Leta 1991 je začel svojo zgodbo pri slovenski policiji, kasneje je bil odkupljen in pri dveh lastnikih služil kot offroad vozilo za potovanja. Videl je že plaže Sardinije, gore Transilvanije in večkrat prečkal balkanske gorske verige. Njegova največja (pre)izkušnja pa je bil reli Budapest-Bamako, kjer je v 14 dneh prevozil mimo Sahare v glavno mesto Malija. Všeč so mi vozila z zgodbo in všeč mi je, da lahko to zgodbo pišem še naprej.

Gre za petvratnega Defenderja, uradno poimenovanega 110 (po njegovi dolžini med osema, ki znaša 110 inčev). Pravijo, da je zanj “cesta
povsod . Avto je sinonim za vzdržljivost, prilagodljivost terenu in robustnost že odkar so ga začeli izdelovati leta 1983. Z zunanjim izgledom se vse do prenehanja izdelave leta 2016 niso pretirano ukvarjali, v bistvu je avto na zunaj povsem enak ne glede na letnik. Morda je prav zato pridobil svojo prepoznavnost povsod po svetu. Avto je tudi zaradi svoje prostornosti zelo primeren za ekspedicijsko vozilo. Njegova škatlasta oblika pa še posebno za izdelavo bivalnega prostora, kar sva z pridom izkoristila.

Najin glavni dodatek vozilu je bil, da sva vozilo znotraj spremenila v nekakšno majhno dnevno sobo, ki lahko služi tudi za spanje. Notranjost je narejena iz aluminijastega ogrodja (Lipro profili) in T-fix vezane plošče. Strokovno izdelavo blazin pa sva zaupala Tapetništvu Remec. Izolacijske materiale CTK Standard in CTK Tempofix sva pa kupila pri Orange Audio. Načrte sem naredil sam z pomočjo Sketchupa. Zavese je skrbno zašila Nina, prav tako je osnovala in izdelala izolacijske panele za okna. Blazine skupaj tvorijo 200x80cm posteljo, za dnevno uporabo pa lahko služijo kot kavč. Omare v tej postavitvi priročno služijo kot mizica. Za daljše offroadanje sem dodal en akumulator, ki ga napajajo sončne celice, povečal rezervoar za dizel in namestil dva rezervoarja za vodo. Verjeli ali ne, defender ima tudi tuš.

Vsak lastnik je avtu dodal svoj pečat in ga z vsakom letom obogatil za kakšen dodaten kos opreme. Ko potegnemo črto na koncu, je seznam opreme v avtu kar impresiven.

Oprema trenutno na in v vozilu:

Avto je sedaj res pripravljen za pot, mogoče še preveč! Midva pa tudi.