POT MIRU NA KRASU

22 Mar 2018 | Nina Jazbec

 Najboljše stvari se zgodijo spontano. Tako se je tudi tale 3-urni pohod po Krasu, kjer sva na 11-kilometrski poti kurila obilice hrane, ki sva jo zaužila dan poprej.

A Primorci se znajo met fajn in uživat ob dobri hrani in pijači. Ker je pohod organiziralo lokalno Turistično društvo Cerje, na poti ni manjkalo domačih lokalnih dobrot: sira, odličnega olivnega olja, pršuta, medu in seveda golaža in harmonike na koncu. Pot miru na Krasu je nastala v spomin in ohranjanje dediščine prve svetovne vojne, ki je tukaj pustošila dobro stoletje nazaj. Pravzaprav na vojno kaže vse, na kar naletiš na Krasu in to dela te kraje še toliko bolj posebne.

Dan je bil prelep, tisti tapravi (primorsko) pomladanski, ki ga drugje v Sloveniji še nismo upali sanjati. Pot miru na Krasu je označena pot in jo lahko prehodi vsak, kadarkoli. No, malce orientacije boste že potrebovali. Pot se prične na Cerju in vodi gor in dol po Krasu. Več o poti preberite tukaj. Lahko vam zagotovim, da pot prehodi čisto vsak, poti in možnosti je ogromno. Tile vzpončki se ne morejo primerjati s haloškimi bregi! Kraški je gozd je čisto drugačen od haloškega, poseben, džunglast. Res poseben. Presenečnje dneva: ob poti sva obiskala tudi jamo Pečinko, ki je služila kot opazovalnica in zatočišče v I. svetovni vojni. Jama preseneti s svojo velikostjo in dodelanostjo rovov, stalaktiti, stalagmiti, stebri. V njej je majhen muzejček, a jama je oprta le za najavljene skupine. 

Če boste v teh krajih s kolesom ali peš, je lahko pohod po Krasu ena super ideja za malce športanja s pogledom na Tržaški zaliv in morje. Ob pogledu nanj vedno za hip obstanem in se čudim. Čisto tako kot takrat, ko smo se včasih pripeljali na obalo in smo vsi otroci na oknu tekmovali, kdo bo prvi videl morje, potem pa vsi samo strmeli: uau, morje.