ATENE

21 Jul 2019 | Nina Jazbec

Čeprav obožujeva naravo in manj obljudene dele našega prelepega planeta, nama tudi mesta prav dobro sedejo.

V Atenah se nama je obetal nekajdnevni “počitek” od vožnje in overlandanja, ogled antičnih znamenitosti in srečanje z znanko Diano, ki sem jo spoznala v Veliki Britaniji na Erasmus+ projektu.

Mesto je raznoliko, multikulturno in na čase nič kaj grško. Že vožnja v 4- milijonsko mesto je bila pravo doživetje. Prometni kaos, razsežnosti mesta, industrijska območja … ko v mesto priletiš z letalom si prikrajšan za vse te “realne” poglede na mesto. Atene so presegle najina pričakovanja glede prijaznosti domačinov, raznolikosti in obvladljivosti mesta z javnim prevozom.

KO STANOVANJE POSTANE DELAVNICA

Kot ponavadi sva si privoščila AirBnB s parkiriščem in pralni strojem (cena 30 EUR/noč). In tokrat sva imela res srečno roko pri izbiri! Upravitelj je bil popolni navdušenec nad Slovenijo, izredno zgovoren in prijazen, lokacija sicer izven mesta, a tik ob metro postaji, obilici trgovin, kavarn, pekarn, itd. Ko sva se odločila, da bi podaljšala namestitev, nama je za isto ceno ponudil enkrat večje stanovanje v zgornjem nadstropju! Hell yeah!

Polek pranja cunj, pisanja bloga in kuhanja sva tokrat AirBnB prikladno uporabila tudi kot delavnico. Darjo si je namreč zamislil dodaten prostor za shranjevanje v Defenderju. Ja, po treh mesecih v avtu se zaveš, da potrebuješ več prostora! 🙂 Najprej sva v Praktikerju (tj. podobno Bauhausu) kupila les, žagico, kotnik, pilo, brusni papir, gumice … Potem pa na balkonu in na dvorišču žagala, pilila, brusila, vrtala. Bila sva kar zanimiva atrakcija v tej dokaj mirni atenski soseski. Večino dela je opravil Darjo in kar nisem mogla verjeti, ko je polica naenkrat (na)stala. Za pičlih 60 EUR sva pridobila kar nekaj dragocenega prostora za shranjevanje hrane, oblačil, kablovja. Polek police je pri tušu izvrtal še odprtino za tuš, ki nama prihrani ogromno časa v primeru, da potrebujeva vodo. Bravo, moj dragi defitivno zmore!

Tako pa izgleda končni produkt – midva sva zadovoljna!

IN ČE VAM NI DO OBRTNIŠKEGA DELA?

V Atenah je ogromno za videti in početi, saj so bile prestolnica antičnega sveta. Prav neverjetno je, kako se tukaj zlije vsa ta zgodovina z modernim načinom življenja.

Skuterji, zelenje in povsod vidna akropola

Začnimo z najbolj očitnim. Akropola. Ja, je vredna zgodnjega vstajanja, vstopnine 20 EUR / osebo in potenja ob jutranji vročini. Zgodovina me fascinira že odkar sem prostovoljno vnaprej brala učbenike v osnovni in srednji šoli. In kako abstraktno se je vse to zdelo, ko smo se o tem učili, sedaj pa je tukaj pred mano! Partenon, Erehteum, Nikin tempelj … Najbolj me je navdušil Acropolis Museum, ki je bil odprt leta 2009 in na moderen način predstavi vsebino antičnih ostankov akropole. Predvsem zanimivo je, kako podrobno in nazorno je predstavljeno pročelje partenona. Mislim, da je to eden večjih dosežkov umetnostne zgodovine! Vredno dodatnih 10 EUR / osebo.

Na daleč sva si še ogledala Tempelj olimpskega Zevsa, pa tudi olimpijski stadion, ki je gostil prve moderne olimpijske igre. Za razgled sva se povzpela na hrib Likavitos.

Mogoče manj očitna izbira je bil obisk muzeja avtomobilov Hellenic Moto Museum, kjer je Darjo vzdihoval ob bogati zbirki brezčasnih avtomobilov. Tudi mene so navdušili primerki iz 50. in 60. let, pa tudi kakšna sodobna raketa.

Od stare šole do modernih klasik!

Atene so znane tudi po barih in kinih pod zvezdami. Skupaj z Diano smo si ogledali Aladina v Thision Open Air Cinema (cena 8 EUR / osebo!!!). Koktejle smo si privoščili v baru Upopa epops alternativnem predelu Aten. Priporočam!

ATENE ZA LAČNE

Čeprav sva v Grčiji na splošno dobro jedla (sicer drago, a dobro!), so bile Atene prijetna osvežitev kar se okusov in cen tiče. Tu so najini atenski TOP 3.

1 Taverna Epiros-Antanos. Popolno presenečnje le nekaj sto metrov od najinega AirBnBja. Ena najstarejših tavern v Atenah, a še vedno zelo preprosta, avtentična in presneto dobra. V večini tavern si lahko v vitrini izberete že pripravljene jedi in tudi tukaj je vse izgledalo zelo okusno. Prav prisrčen lastnik, ki ne govori angleško, in to sredi Aten! Ponovno sva brez slik za najino prvo priporočilo 🙂

2 Athens Street Food Festival. Od lokalcev sva slišala za ta festival, a sva mislila, da sva ga zamudila! Na najino srečo je festival potekal več vikendov zapored. Brbončice so se radostile ob piščancu po jamajško, japonskem burgerju in lokalnem sladoledu. Srce pa poskočilo ob podobnosti z ljubljansko Odprto kuhno z razliko, da je tukaj potrebno plačati vstopnino 3 EUR / osebo.

3 Feyrouz. Libanonska poslastica po zelo ugodnih cenah. Locirana je prav blizu centra mesta in je super za kosilce ali prigrizek. Zelo prijazno osebje, fajn vzdušje, odlična hrana.

Feyrouz je znan bolj po wrapih, ampak tudi piščanec z rižem je bil super

To je to o delovnem oddihu v Atenah. Pripravljava še prispevek o vzponu na goro bogov – Olimp, kar se trenutno čuti kar nenavadno, saj sva bila tam pred približno dvema mesecema, vmes pa je zgodilo ogrooomno! Vse aktualne peripetije lahko spremljate na instagramu @dalec.si in v živo na blogu. Se beremo!