MALDIVI

28 May 2020 | Nina Jazbec

Najlepše turkizno morje, komot viseča mreža, izjemen podvodni svet.

Čeprav se za marsikoga sliši sanjsko, je življenje v avtu tudi izčrpujoče. Zahteva dobro mero nenehnih priprav, načrtovanja, iskanja, previdnosti in iznajdljivosti. Nekje tam sredi Uzbekistana sva si res zaželela udobja, dobre hrane, morja, razvajanja. Polek tega je v Centralno Azijo počasi a vztrajno kljuvala zima. V vsakem primeru sva se morala umakniti nekam na toplo čez zimo. Po tehtnem razmisleku sva se odločila za zimsko nadaljevanje potovanja z nahrbtnikom v tople kraje. Defenderja sva v začetku novembra s težkim srcem parkirala v Biškeku in odletela poletju naproti.

Mogoče nama je vesolje že kar prvi dan sporočalo, da sva nora, da zapuščava Defenderja. Na Maldive sva prispela varno, najina prtljaga pa je bila na letu Biškek-Dunaj-Male žal izgubljena. Na rajske otoke sva torej priletela jesensko oblečena, brez kopalk in sončne kreme. A vse dopustniške potrebščine sva na izjemno oddaljen maldivijski otok Vashafaru proti pričakovanjem dobila že naslednji dan. A Maldivi so naju presenetili v še marsičem.

LOKALNI OTOK ALI RESORT?

To je ključno vprašanje, od katerega je odvisna celotna izkušnja na Maldivih. Seveda, resort bo morda uresničil vaše predstave o absolutnem luksuzu s koktejlom v roki, z masažami in all-inclusive menijem. A marsikdo ne ve, da so zadnjih 10 let odkar je maldivijsko vlado prevzel nov predsednik, za turizem odprti tudi lokalni otočki in ne samo resorti. S tem so želeli tudi prebivalcem ponuditi možnost dodatnega zaslužka s turizmom. Nam, obiskovalcem, pa je tako omogočeno pristnejše in finančno znosnejše doživetje tega unikatnega koščka sveta. Seveda, oboje lahko tudi kombinirate tako, da ste nastanjeni na lokalnem otoku, v resortih pa koristite željene storitve (npr. razvajanja, masaže, alkohol).

Potem ko sva pregledala booking.com, sva ugotovila, da so resorti za naju predragi in neprimerni. Tudi tisti najdražji (od 1000€ na dan naprej) so zgledali povprečni za takšno astronomsko ceno. Na lov za informacijami sem šla na FB skupino Ugodno po svetu in pod lupico našla kontakt Slovenke Nataše, ki živi na Maldivih. Podala nama je priporočila za resorte, omenila pa tudi, da tudi sama vodi guesthouse pod imenom Očarljivi Maldivi na enem najbolj oddaljenih maldivijskih otokov Vashafaru. Njena ponudba s polpenzionom je bila v primerjavi z resorti definitivno bolj sprejemljiva. In – pomembno – v njeno ceno je bil vključen davek in prevoz do otoka Vashafaru. Namreč do otoka je potreben 45-minutni lokalni let z otoka Male na Hanimaadhoo in 20-minutna vožnja z ladjico do otoka Vashafaru. Marsikateri ponudnik v svoji ceni nočitve ne vključuje transporta na otok in nazaj. Tudi enodnevni izleti in snorkljanje so v resortih dosti dražji. Jah, nisva več dosti razmišljala. Nataši sva potrdila rezervacijo in nemudoma kupila letalske karte.

Točno tako sva si predstavljala Maldive.

Sama sva iskalca pristnih doživetij po ugodnih oz. zmernih cenah. Maldivi nikakor ne pašejo k najinemu načinu potovanja, boste rekli. Ampak a veste, da Maldivi niso nujno vedno pregrešno dragi, niti ni nujno, da jih doživimo v resortu? Maldive sva doživela ob ravno pravšnji meri razvajanja, a obdana z domačini Maldivijci in obilico Slovencev, ob neskončnih turnirjih v igranju Una. Prav toplina ljudi in lokalno vzdušje naju je najbolj prepričalo. Obiskala sem lokalno šolo, šla na rojstnodnevno zabavo domačinke in na turnir v odbojki, kjer so nas domačinke lepo nabrisale. Ob tem sva raziskovala izjemen podvodni svet ob koralnih grebenih, lokalne otočke in džunglo.

VEČERJA, DOBER TEK!

In boljše ne bi mogla izbrati. Janez in Nataša sta za naju lepo skrbela, prav takšno razvajanje sva potrebovala. V treh letih življenja na Maldivih sta pridobila ogromno informacij o lokalnem okolju, podvodnem svetu in življenju Maldivijcev.

Vashafaru je majhen otok s približno 200 prebivalci. Charming Maldives je eden izmed dveh ponudnikov sob na celotnem otoku in počutila sva se kar eksluzivno, saj turistov razen v najinem guesthousu skoraj ni bilo. Guesthouse je tik ob plaži, visečih mrež ogromno … bikina plaža, kjer se lahko tudi punce kopamo v kopalkah, je kratek sprehod stran.

Najina soba v Blue Coral je bila ravno prav fancy, prijetna, opremljena s klimo, vsak dan pospravljena in očiščena. Do peščene plaže in osrednjega dela druženja sva imela le nekaj korakov, ki so vodili mimo lokalne mini trgovinice. Pri lokalnem “ateju” sva vsak dan kupila odlične banane in instantno juhico. Pred trgovinico so se ob večerih zbirali domačini in skupaj gledali televizijo. Zajtrki in večerje v guesthousu so bile načeloma okusni in obilni, sploh po tako dolgem času v Centralni Aziji nama je bilo kar nerealno, da hrano za naju čisto vsak dan nekdo pripravi in postreže. Nama pa ni potrebno delati čisto nič?! Zaposleni v guesthousu so domačini in tudi priseljenci, vedno uvidevni in izjemno prijazni. Ne vem, kako jim uspeva, da so lahko prav vedno nasmejani! 🙂 Nekateri govorijo malce slovensko in kuhar nas je lačne k večerji priklical kar v slovenščini: “Večerja, dober tek!”.

Sončni zahod in priprave na nevihto.

OBISKATI EN OTOK ALI SE PREMIKATI Z OTOKA NA OTOK?

Maldive sestavlja skupina 1192 otočkov, od katerih so nekateri poseljeni, mnogi za naselitev niso primerni. Eden prvih in najlepših razgledov z letala je prav pogled na številne atole sredi turkiznega Indijskega ocena. Glavni otok predstavlja Male, kjer je tudi eno izmed mednarodnih letališč. Nekateri obiskovalci želijo videti čimveč otokov in se premikati z otoka na otok, nama pa po 8 mesecih vsakodnevne vožnje ni bilo do premikanja. Potrebovala sva visečo mrežo in mir, zato nama je bilo 10-dnevni odmik na otok Vashafaru perfekten.

Pristanišče otoka Kelaa

Polek tega sva lahko po želji šla na poldnevne ali celodnevne izlete v džunglo in na snorkljanje s preostalimi gosti, in to po zelo sprejemljivi ceni. Obiskala sva denimo bližnji otok Kelaa, kjer smo se sprehodili po džungli, se ustavili v lokalni gostilnici, okusili nekaj lokalnih prigrizkov.

En dan smo preživeli na t. i. sand banku oz. na peščeni sipini. Gre za majhen otoček, ki ni primeren za poselitev, nudi pa super plažo in prostor za brezskrbno preživljanje dneva.

KRASNI PODVODNI SVET

Opozorjena sva bila, da je snorkljanje na Maldivih eno najboljših in najlepših na svetu. A to je preseglo vsa pričakovanja. Že snorkljanje na domačem grebenu (“house reef”) je bilo nepozabno. Plavati z množicami raznovrstnih tropskih rib, želvami, morskimi skati in koralnimi morskimi psi je nekaj, česar nisva doživela še nikoli prej. Vidljivost je zaradi belega peska in kristalno čiste turkizne vode izjemna. Nek večer smo šli (od daleč) občudovat celo morskega psa (guitar shark).

Snorkeling time!
Vem, da se nič ne vidi, a pod mojimi nogami je meter in pol velik morski pes (guitar shark).

Prav vsak dan pa je mimo obale pri guesthousu priplaval skat z imenom Štefan. Skratka, noro. Oba sva se zaljubila v bogastvo podvodnega sveta, ki sva ga do zdaj občudovala le na Discovery Channelu.

Marmornati skat
Želva se prehranjuje.
Prvinskost narave.

Tukaj sva se tudi zavedla, kako pomembni in ranljivi so naši oceani. Čeprav globalno segrevanje Zemlje največkrat merijo v ozračju, je temperatura oceanov pravi pokazatelj globalnega problema vse hitrejšega in nenehnega segrevanja našega planeta. Že majhen dvig temperature tropskih voda pa lahko povzroči propad življenja na koralnem grebenu. Maldivijska vlada se trudi z ukrepi v tej smeri, saj je ekosistem na Maldivih zelo občutljiv. Polek tega so Maldivi država z najnižjo nadmorsko višino na svetu in jo lahko dvig morske gladine zelo hitro dobesedno “odplakne”.

Jastogi
Koralni morski pes
Živahni greben in napihljivka
Clownfish, sorodnik Nema.

IN ŠE PAR UPORABNIH

KAKO IN KDAJ NA MALDIVE
Fascinantno je, da turistična sezona na Maldivih traja kar 10 mesecev (razen maja in junija), čeprav imajo Maldivi dva letna časa – suho in deževno obdobje. Suho obdobje z obilico sončnih dni in manjšo vlago traja od decembra do aprila, kar je tudi višek sezone. Letalske povezave na Maldive so vedno boljše. Vedno znova je akcija letalskih kart iz Milana preko Dubaja ali Dohe. Tudi povezave med otoki so relativno dobre, večinoma pa vam bo vaš gostitelj najlažje svetoval glede povezav.

ALKOHOL IN PRAVILA OBLAČENJA
Maldivi so relativno stroga muslimanska država, a seveda nič v primerjavi z denimo Iranom. Za turiste veljajo nekatera pravila, a nič strašnega. Vnos alkohola v državo načeloma ni dovoljen, niti ga ni mogoče kupiti v običajnih trgovinah. Prav tako kopanje za punce v bikinkah ni dovoljeno povsod, temveč samo na posebej označenih mestih oz. bikini plažah. A tudi to za naju ni bil problem. Zaželjeno je, da imajo ženske na splošno pokrite noge do kolen in ramena, kar se da elegantno rešiti s kakšno ruto. Za moške ni posebnih pravil, je pa primerno, da oblečejo majico za sprehod po lokalnem otoku. Kopanje brez kopalk ni dovoljeno.
Nama to ni prestavljalo težave, če pa ne zmorete tako, je za vas še vedno na voljo obisk resorta, kjer so pravila čisto sproščena in evropska. Cene pa astronomske.

VALUTA
Na Maldivih imajo svojo valuto rufije, katerih kovanci in bankovci so najlepši, kar sva jih videla v 10 mesecih. Čeprav sprejemajo tudi ameriške dolarje, priporočam, da menjate vsaj nekaj dolarjev in občudujete ta dizajn.

DROGERIJSKO
Maldivi so zelo blizu ekvatorja in zaradi tega boste potrebovali boste izdatne količine sončne kreme. Ta je na otokih dražja, zato prinesite rezervno. Tudi tamponov, tako kot v večini muslimanskih držav, ni mogoče kupiti. Prinesite zadostne količine, če jih uporabljate.


Se vidimo na Šri Lanki!

Vse o Maldivih je res. Le da so bolj prijazni, lepši in dostopni kot sva si predstavljala. Brutalno sva potrebovala ta dopust in veva, da se vrneva prej ali slej. Še zdaj ne moreva verjeti, da sva po naključju našla prekrasna slovenska gostitelja Natašo in Janeza iz Charming Maldives. Redko priporočava konkretne nastanitve, a k njima na Maldive sva poslala že večino znancev, prijateljev in sorodnikov, polagava pa na srce še vam. Enkrat v življenju si Maldive morate privoščiti!