PAG

15 Jan 2019 | Nina Jazbec

Za marsikoga otok zabave, za koga drugega prostor miru in sprostitve. Vsaj izven sezone.

Vedno sem čisto malo, a res čisto malo podcenjevala hrvaško obalo. Trume turistov, čakanje na meji, dolga pot, … nisem vedela, da je pravi čas za obisk Hrvaške prav izven sezone, ko so ceste prazne in šumenje valov zmoti samo blejanje bližnjih ovac. Na otoku Pag srečam kanček celotnega Mediterana. Mesteca me spomnijo na Sicilijo, puščavnost otoka na Ciper, toplo vreme v vseh letnih časih na Španijo in kulinarika na Grčijo. A še vedno je ta dolg in ozek otok svojevrsten s svojo kamnito površino, ki jo tu in tam prekriva makija, prav tako pa tudi s pogledom na spektakularen Velebit. Burja, ki dviga slane meglice, povzroči, da je ovčji sir še boljši. In kar je najboljše, čas se tukaj vsaj malce ustavi, sploh če se izognemo zabaviščni mrzlici. In česa na Pagu polek kopanja in večerni promenadi še niste počeli, pa bi morali?

Razgled na mesto Pag

SV. VID – NAJVIŠJI VRH OTOKA

Ta 349m visok vrh je ravno pravi odmik od tipičnega pomorskega položevanja ali odlična ideja, kaj početi izven sezone. Na vrh vodi več poti, ena izmed preizkušenih poti pa se prične pri Kampu Šimuni in se po dobri uri hoje konča z razgledom na celoten otok in okolico. Pot je dobro označena z markacijami, vedno srečate druge pohodnike, vsekakor pa priporočam dobre pohodne čevlje in izbiro primernega časa za pohod v poletnih mesecih (zjutraj, zvečer, oblačen dan). Ob poti vas bodo spremljale zanimive rastlinske vrste, značilne za Sredozemlje. Navodila za pot najdete tukaj.

LUNSKI NASADI OLJK

Sigurno še niste slišali zanje ali ste jih spregledali in se sprašujete: Ja, kje pa je to?! Na poti na konec otoka, ki ste zdi kot konec sveta, čisto ob glavni in edini cesti so oznake za nasade oljk, starih tudi več kot tisoč let. V sezoni vam bo vrsta parkiranih avtomobilov nazorno pokazala, kje točno se nahajajo ene najstarejših oljk na svetu. Zanimivo je, da oljke tukaj niso posajene, ampak je to ena redkih točk na obličju Zemlje, kjer rastejo divje oljke. Kljubujejo vročini, burji in človeškemu dejavniku. Zato je park označen kot botanični rezervat in je pod spomeniškim varstvom. Vstopnina je smešno nizka za ta prijeten sprehod med kamniti ogradicami z oljkami in spoznavanje avtohotone sredozemske botanike. Najpomembnejše in najstarejše oljke so tudi označene, nasad lahko brez problemov prehodite sami v približno eni uri.

KOLESARJENJE PO OTOKU

Ah, na dopustu pa ja ne bom športal!? No, za vse tiste, pri katerih kvaliteten oddih vključuje tudi šport, priporočam kolesarjenje po otoku v poljubne smeri. Vedno več je agencij, kjer kolesa lahko sposodite ali nudijo vodene kolesarske ture, lahko pa si s seboj pripeljete tudi svoja kolesa. Seveda, če vam to kapacitete dopuščajo. Razgledi in občutek koristnostni zagotovljeni!