DANSKA

27 Jul 2017 | Nina Jazbec

Biti ali ne biti ali kako obiskati Dansko z malce tanjšo denarnico.

Povsem spontana odločitev za destinacijo je padla, ko sem izvedela, da čez pičlih 14 dni pričnem z novo službo. In ponovno soočanje z neizpodbitnim dejstvom, da človeku pripada samo dvajsetinnekaj dni dopusta na leto. Premalo vglavnem. Sredi največje turistične sezone (bolano dragi leti, vse zasedeno, turistična mrzlica) sem začutila, da preprosto moram nekam.  Tisti dobro znani občutek, pač moraš. V primerjavi z drugimi (nizkocenovnimi) leti in destinacijami se je zdel let iz Ljubljane v Kopenhagen naenkrat cenovno sprejemljiv. Če ste kdaj slišali, da je Danska draga … ja je, res. In če mislite, da je zelo draga, se motite, ker je še dražja kot mislite! Dražja od skandinavskih držav sta samo še Norveška in Islandija, kamor res moraš iti psihično pripravljen na astronomske cene. Zato je bil največji izziv za naju: kako videti čimveč za čimmanj denarja?

Challenge accepted! Najprej sem se lotila iskanja couchsurferjev. Moja visoka pričakovanja o odprtosti in gostoljubnosti Dancev so se kmalu razblinila. Vseeno sva našla dva super gostitelja. Prvega kar v Kopenhagnu. Na srečo imam dolgo in bogato couchsurfersko zgodovino in tudi CS svet je očitno zelo majhen. Z Bertom sva imela skupnega prijatelja na CS, ki sva ga oba že gostila in seveda – nemudoma sva imela prvega gostitelja v Kopenhagnu! Po dolgem vztrajanju in “prosjačenju” sem le dobila kontakt od gostitelja, ki me je prvotno zavrnil, a ker sem se mu zasmilila, mi je dal kontakt od Roberta. Ta nama je potrdil kavč v Hillerodu! Jupi, pokrite sva imela že 4 nočitve, za preostali noči sva sproti poiskala AirBnB v Roskilde.

Darjo je medtem izbrskal eno boljših pogruntavščin: CopenhagenCard. Magična kartica, ki vključuje praktično vse vstopnine v muzeje, akvarij, živalski vrt, itd. pa tudi ves javni transport ne samo v glavnem mestu, temveč tudi v regiji! Noro! Na povezavi najdete več o cenah in ugodnostih te kartice. Videla sva praktično vse, kar je bilo vključeno v karto. V Kopenhagnu sva šla v The Blue Planet, kar soliden ogled podvodnega sveta (seveda tudi javni prevoz do tja vključen), vendar ne najboljši, kar sem jih videla. Tudi vožnja z ladjico po kanalih, pa ogledi različnih muzejev (The Round Tower, Copenhagen Zoo, Church of our Savior, Museum of Art & Design, Rosenborg Castle) highlight pa zagotovo obisk slikovitega, pravljičnega zabaviščnega parka Tivoli v centru mesta, kjer sva imela vstop vključen, a atrakcije in vožnje (drago) doplačala. Gre za enega najstarejših zabaviščnih parkov v Evropi, popeljete se lahko z ultra starim vlakcem smrti, park sva obiskala skupaj z Bertom, imeli smo se fino. Če vam ni do adrenalinskih atrakcij pa lahko uživate v čudovitem light šovu ob vodometu. Izmed kul brezplačnih aktivnosti je sigurno sprehod po Nyhavnu z lepimi pogledi na kanal in barvite hišice, posedanje v parku okrog Rosenborga in sprehod po Christianiji (alternativen predel, kjer intenzivno diši po zelenem). 

Potem je bil najin postanek Roskilde, saj sva v Copenhagen Card imela vključen tudi prevoz do tja in obisk znamenitosti. O Roskilde je prebrati in slišati je ogromno, a je vse možno videti v enem dnevu in je primeren tudi samo za enodnevni izlet iz Copenhagna. Kakorkoli, pogledala si vseeno marsikaj. Roskilde ima bogato zgodovino še iz vikinških časov. Zato je obvezen obisk muzeja vikinških ladij v pristanišču, ki si jih lahko ogledate tudi brez da plačate vstopnino. Ladje so res izjemno majhne in skoraj si ne predstavljam, da so Vikingi pred tisočletjem s tem prepluli pol sveta.  Med 11. in 14. stoletjem je bil Roskilde pomembna trgovska postojanka in prestolnica Danske, zaradi česar se ponaša z impresivno, čudovito in naravnost spektakularno katedralo v gotskem stilu z 39 grobnicami kraljeve rodbine. Polek tega v Roskilde poteka tudi rock festival, kar nakazuje moderni glasbeni muzej Rognarock. Ne pozabite se sprehoditi ob Roskilde fjordu (ki ni nič posebnega, je pa lepo in mirno) in pojesti kak sladoled ob pristanišču, ki je očitno priljubljen kraj družinic za sprehode in – za razstave hudih oldtimerjev! 

Rognarock v Roskilde

Pot naju je dalje vodila do Roberta v Hillerod – majhno, neopazno mestece z bolj opaznim gradom Frederiksborg, kjer se luštno popelješ z majhno ladjico, obiščeš grad in vrtove zraven. Danska je res bila bogata kraljevina. Toliko soban, dragocenosti, umetnin. Uau! 

Čudoviti Frederiksborg

Ves čas potovanja sem brala Shakespearovega Hamleta in komaj čakala, da vidim grad Helsingor, ki ga je Shakespeare baje tudi sam obiskal, to pa ga je inspiriralo, da je napisal eno največjih del v zgodovini človeštva! In res – obisk grada Helsingor je bil ena najlepših izkušenj na Danskem, saj prav v prostorih gradu večkrat na dan uprizarjajo dramo Hamlet. S stolpa je videti preko na Švedsko in prav lahko si predstavljaš vse zgodbe in like, njihovo tragiko in enkratnost. 

Helsingor s Švedsko v ozadju

 V neposredni bližini grada Helsingor je Maritime Museum, ki na prvi pogled ni nič posebnega, a je vseeno vreden obiska, saj prikazuje pomemben del danske kulture in zgodovine – pomorstvo. Med drugim v muzeju najdete tudi največjo ladjo iz lego kock, dolgo kar 12m, za kar si je zaslužila tudi vpsi v Guinessovo knjigo rekordov! Drugače priporočam tudi sprehod čez mestece Helsingor, kjer se ob sobotah trume Švedov zgrinjajo na “alkoholne tržnice” po “poceni” alkohol. Obiščete lahko tudi food market v eni izmed pristaniških hal. Če boste že v tem koncu, ne spustite obiska galerije Lousiana, ki je locirana sredi ničesar v Humlebæk-u, a je vredno. Eni najboljših primerkov moderne umetnosti v posebnem, umetniško-domačem ambientu, najbolj markanten pa je del konceptualne umetnice Marine Abramović. Vzemite si kavo in posedite na vrtu ali v kavarni. Noro dobro. 

Ves teden sva pridno kuhala, stvari sva nakupovala sproti v trgovinah (Netto, Aldi, ipd.), saj je drugače vse skupaj predrago. Družila sva se s CS gostitelji, srečala sva se z mojim daljnim prijateljem Tonijem, ki dela v Kopenhagnu, žurala nisva. Kljub temu, da je Danska draga, sva videla ogromno stvari, jedla odlične (lastno pripravljene) dobrote, seveda pa pokusila tudi tipičen sladoled in tudi brez danskega piva ni šlo. Mimogrede, alkohol je na Danskem cenejši od vseh sladkih in gaziranih pijač, saj imajo zelo visok davek na vse, kar vsebuje sladkor. 


FAKTI: 

Trajanje potovanja: 6 dni
Let: Ljubljana – Kopenhagen
Prevozi: javni transport (Copenhagen Card)
Spanje: Couchsurfing, AirBnB

SLADKIH 5:

1 Couchsurfing in gostitelji
2 Copenhagen Card in obisk vseh znamenitosti brez slabe vesti
3 Helsinor in uprizoritve Hamleta
4 kuhanje domačih dobrot
5 sveže, osvežujoče poletno vreme v primerjavi s peklensko vročo Slovenijo

KISLIH 5:

1 cene hrane in pijače v restavracijah, kavarnah
2 zasoljena cena letalske karte
3 AirBnB v Roskilde – visoka cena, izkušnja slabša od pričakovane
4 Copenhagen card imejte vedno pri sebi – za vsak primer slikajte QR kodo in jo imejte na telefonu, drugače življenje postane zelo drago
5 dokaj hladni Danci